Vietnam - generel info

Vietnam - generelle informationer

   

Fiskenet til tørre, lidt udenfor Hoi An. 

Vietnam

Vietnam har ca. 78 mill. indbyggere, heraf skønnes der at bo ca. 6 mill. i Ho Chi Minh City, bedre kendt som Saigon, og ca. 3 mill. i hovedstaden Hanoi.

Vietnam-krigen, eller Amerika-krigen, som vietnameserne kalder den, startede i 1963 med overførsel af 16.300 amerikanske soldater. Mange af de første tropper blev landsat ved DaNang for at støtte den Sydvietnamesiske regering, som allerede da var under pres fra Den Nationale Befrielsesfront (bedre kendt af os under navnet VietCong). I 1965 var der 184.000 amerikanske soldater, som fordobledes året efter og toppede med 543.000 i 1969. I 1969 starter der fredsforhandlinger i Paris, men først i januar 1973 indgåes en fredsaftale, hvorefter de sidste tropper trækkes ud af Vietnam i april 1973. Den sydvietnamesiske hær kollapser i april 1975 hvor Saigon den 30. april overlades til de nye magthavere.

I 1976 blev nord og syd Vietnam forenet til det nuværende Vietnam under ledelse af kommunistpartiet. Efter at de cambodianske "røde khmerer" angreb Mekong deltaet i 1978 invaderede Vietnam Cambodia og forlod først landet i 1989. I 1979 angreb Kina Vietnam, men blev hurtigt slået tilbage.

Det er i dag en socialistisk republik med Kommunistpartiet som eneste tilladte parti. Medierne kontrolleres af regeringen og kritik af parti eller regering er forbudt. Grænserne blev åbnet for alle i 1989 og der arbejdes mod mere åbenhed og opfyldelse af menneskerettigheder.

2/3 af befolkningen er under 30 år. Man arbejder med en 2-børn pr. familie politik.

Vietnam påbegyndte i 1986 en reform proces (doi moi), som bl.a. indebar et skifte fra en statslig planøkonomi til socialistisk markedsøkonomi. Efterfølgende er produktion og levestandard steget jævnt, men målt på økonomi er Vietnam stadig blandt verdens mest fattigste lande. Men Vietnam har et stort potentiale fordi 90% af befolkningen har gennemgået mindst 5 års skolegang, sundhedsvæsenet er veludbygget og befolkningen er åbne for nye ideer og samtidig myreflittige.

Erhverv

Fiskeri og landbrug er store vigtige erhverv. Overalt langs kysterne og i floderne fiskes der fra mindre både.

  

De lange fine sandstrande ud for DaNang. Også kaldet China Beach.                              .

De karakteristiske runde både flettet af palme- og banantræs blade. Ved DaNang

 

    

      

Arbejde i rismarken udenfor Hoi An.               Kvinde sælger sukkerrør langs vejen.  

Kvinde sælger vandmeloner udenfor Hoi An.

Siden 1995 har Vietnam været medlem af ASEAN og har også indgået samarbejdsaftaler med EU. Ca. 75% af befolkningen er beskæftiget med landbruget. Hovedafgrøden er ris og i dag er Vietnam den næststørste eksportør af ris. Andre vigtige afgrøder er kaffe, te og gummi.

Danmark yder et meget betydeligt økonomisk bidrag til Vietnam, bl.a. vedr. etablering af vandforsyning, og en af vores største ambassademæssige repræsentationer findes i Vietnam. 

Skræddere

I de store byer findes mange små skræddere, hvor det er muligt fra dag til dag at fået syet tøj i silke eller andre materialer. Priserne er lave og udførelsen ganske god. Det er en fordel at have en model med, som de kan kopiere efter, så opnår du de bedste resultater. I Hue købte vi færdigsyede kortærmede silkeskjorter for 10 US $ / stk. I Hoi An havde vi fine resultater hos disse 4 skræddere:

I Hoi An er der rigtig mange skræddere at vælge imellem. Se deres udvalg af færdige modeller, og prøv at få udført én ting før du bestiller mere.

Dagligliv

  

Overalt dukker der små gadekøkkener op. Her en morgen i Hue.

     

 

Her på et fortov i Saigon.                   en handel      

Der spilles når det er muligt.               Et lille måltid mens der ventes på

Religion og kultur 

Buddhisme er den mest udbredte verdensreligion, men konfucianisme og dyrkelsen af forfædre, skytsånder og helgener er af langt større betydning for den enkelte vietnameser. Der findes ca. 10% kristne, hvoraf de fleste er katolikker.

Afstande og transport

Vietnam er et stort land med store afstande. Det er et langstrakt land, som fra København til Nordafrika, men på det smalleste sted, i midt Vietnam, er der kun ca. 50 km fra grænsen til Laos og til kysten ud til det Sydkinesiske Hav. 

For at komme hurtigt rundt må indenrigsfly benyttes. 

Der er højre kørsel i landet. Det myldrer med knallerter og cykler, begrænset antal motorcykler og endnu færre biler. Vandvejene benyttes intensivt. men vejnettet og jernbanerne forbedres gennem store investeringer, idet infrastrukturen er et af landets største problemer. 

   

  

4 på motorcykel ses ofte. Børnene    Alt liv foregår på familiens båd. Her på   

skal holde godt fast. Her foran en     Duftenes flod ved Hue. Bemærk alteret.

skrædder i Hoi An.

Det smukke Hai Van-pas skal passeres for at komme fra DaNang til Hue.

I 2004 åbnes en tunnel gennem bjerget.

Al trafik mellem syd og nord skal passere her igennem. 

  

Transporten foregår ofte på lidt gammeldags maner,                                

på trækvogn eller lign., Hoi An.  

  

En "International". Der kører en hel del lastbiler rundt som er samlet af brugte dele

fra biler af mærker som Renault, Ford, Toyota, GM osv., derfra navnet International.

Det er simpelthen for dyrt for en vietnameser at købe en ny bil fra udlandet.

 

Højsæson

De mest turistprægede perioder er for syd og midt Vietnam fra november til marts,- derefter kommer der en til tider voldsom regnperiode. Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 25 og 29 grader, koldest i januar og varmest i april. 

I nord er vinterperioden forholdsvis kølig og fugtig. I Hanoi kan temperaturen komme ned på 10 grader, mens sommerens gennemsnitlige temperaturer ligger på 28 grader.  

Ivrige spillere og tilskuere på et fortov i HoiAn.

Se også min side med rejsebeskrivelse fra Vietnam. 

RIGTIG GOD FORNØJELSE I VIETNAM  !

Til toppen af siden.

Tekst og foto: Henning Balslev Clausen    ©