Zanzibar

Zanzibar - besøg i december 1998

Historie

Zanzibar er en lille ø i det Indiske Ocean med en farverig kultur og en venlig befolkning i meget eksotiske omgivelser. Uden for Zanzibar Town finder man de plantager, der har givet Zanzibar tilnavnet "Island of Spices". Der er en mangfoldighed af krydderier og frugter, som giver øen en særlig spændende duft.
             

Krydderier på markedet i Stone Town.


Zanzibar er en del af Tanzania, men har eget selvstyre. Det er et muslimsk samfund (90%), som gennem århundreder har været under arabisk påvirkning. I 1830 var sultanen af Oman på den arabiske halvø og Zanzibar den samme.


Zanzibar var centrum for slavehandel, som dog officielt blev lukket i 1873, men fortsatte et stykke ind i det næste århundrede.


I 1890 blev Zanzibar et britisk protektorat, men de skiftende arabiske sultaner fortsatte med at regere helt frem til uafhængigheden i 1963. I 1964 blev sultanen væltet ved en blodig revolution hvor flere tusinde arabere omkom.
Kvinder på vej i farverige dragter udenfor Stone Town.


Geografi

Øen Zanzibar,  i det Indiske Ocean, er ca. 85 km lang fra nord til syd og ca. 40 km bred fra vest til øst. Det tager 1 time at sejle fra Afrikas kyst til Zanzibar by, eller 2½ time at flyve fra Kenyas hovedstad Nairobi til Zanzibar, med mellemlanding i kystbyen Mombasa.


Øen er omgivet af brede hvide sandstrande der ligger ganske mennesketomme hen. De bedste strande ligger på østkysten på den sydlige del af øen. I de seneste år er der her opført enkelte større hotel komplekser.


     


De smukke Christmas trees blomstrer i december.
Palmer i stormvejr på den smukke strand foran hotel Breeze Club.


Men en egentlig masseturisme er først nu så småt ved at tage form, men på grund af øens begrænsede størrelse bør der manes til forsigtighed. Endnu er der f.eks. ikke biludlejningsselskaber på øen, men det er muligt at leje private køretøjer, som dog har en noget tvivlsom standard. Vejnettet er af meget begrænset kvalitet, så snart du kommer et stykke væk fra Zanzibar Town. Det tager derfor tid at komme omkring, ligesom man må forvente en del stop ved de forholdsvis hyppige vejkontroller som politiet opstiller langs de større veje.

Østkysten, 500 m. nord for Breeze Club.                      
 Østkysten nord for Breeze Club.

Udflugt i lejet bil

Det er ikke muligt at leje en bil hos et af de kendte, store biludlejningsfirmaer, for de har simpelthen ikke etableret sig på Zanzibar. Men det er muligt at leje en privat bil, f.eks. kan hotellets personale skabe kontakten. Bilens kvalitet skal man ikke være for kritisk med og vejene ligeså. Der er asfalterede veje, især jo tættere du er på Zanzibar Town. Skal du fra den sydlige eller østlige del af øen til den nordlige ende, er det nødt til at foregå via veje i udkanten af Zanzibar Town.  Det øvrige vejnet er grusbelagt og temmelig hullet, så med en hastighed på 20 km/t tager det lang tid at komme frem og tilbage. 

Der var kun Fanta tilbage i butikken. 20 km fra Stone Town.

Selv ved kørsel på de gode veje, tog det os en hel dag (med korte ophold undervejs) at nå fra sydøst kysten til få kilometer fra det nordligste, og tilbage igen. "Hovedvejen" nordpå var i temmelig dårlig stand, så vi vendte om før målet var nået for at være sikre på at nå tilbage mens det var lyst, idet der ikke er meget vejbelysning, og bilen ikke var tip-top. 

      

Kvæg på vej hjem ad landevejen        Flotte røde blomster i trækronerne

sammen med os.                              i december måned (Christmas trees)  

Lidt syd for Breeze Club ligger landsbyen Paje, som vi nåede at besøge kort. Børnene dukkede op i gaden på vej hjem fra indkøb.

Landsbyen Paje på østkysten. 

 

Pige bærer varen hjem.                                

Stone Town (Zanzibar Town)

Den gamle bydel af Zanzibar by hedder StoneTown, som med dens virvar af smalle, snoede gyder med butikker, basarer og værksteder under åben himmel, er en stor attraktion. Det myldrer med mennesker og i udkanten af StoneTown ligger det store markedsområde. 

Markedet i Stone Town                       

              

En omfattende restaurering af de gamle fornemme huse er godt i gang. Enkelte af dem er siden 1995 blevet ombygget til hoteller.

   

Der arbejdes med håndkraft i havnen.

Den gamle havn er også fuld af liv. I den gamle del af havnen lastes og losses de rummelige fragtskibe, som for det meste er af den gamle sødygtige og rummelige dhow-type, med håndkraft uden brug af kraner.

Hundredvis af arbejdere og dragere laster og losser dagligt tonsvis af varer i sække, kasser og kurve på skulderen ad smalle cementtrapper fra skib til kaj, hvor varerne flyttes fra eller til de ventende gamle lastbiler. Her er ingen kraner,- alt flyttes med håndkraft.

 

Butik i Stone Town.                            Lille købmandsbutik i Stone Town.

Lone tager et hvil,- foran en flot typisk Zanzibar dør/port.

De smukt dekorerede trædøre har i generationer været et status symbol for StoneTowns indbyggere.  Hele huset er dimensioneret i overensstemmelse med dørens størrelse og dekoration. Efter revolutionen i 1964 blev mange af de riges huse besat af småbønder og landarbejdere. Derefter blev mange af de smukke døre enten ødelagt eller illegalt solgt til interesserede antikvitetshandlere fra Kenya eller længere væk. Nu er et bevaringsarbejde påbegyndt.

Nogle gamle fængselsceller, fra den tid hvor Zanzibar var centrum for en stor del af slavehandelen, er bevaret i nogle kældre og kan besøges. De ligger tæt på det store marked.

Vejene var gode lige omkring Stone Town, men længere væk var de ret så hullede, så det tager tid at komme ud til nordspidsen eller til østkysten.

Transportmidlerne er ofte beskedne.

Det gik nu rimelig hurtigt i strakt "galop".

Nysgerrige børn i dyb skygge foran hytter i landsby nord på øen.

StoneTown eller Zanzibar Town

    

This tour takes you through fabled Stone Town, where history appears to stand still. With visits to the House of Wonders, the Palace Museum (People's Palace), Dr Livingstone's House and the Arab Fort amongst others, it is a fascinating look at the essence of Zanzibar. You will see Zanzibar's bustling market, winding alleyways, ornately carved and studded doors, two cathedrals and countless mosques! A trip to the site of Sultan Barghash's harem at Marahubi should also be included and rounds off an insight into Zanzibar's huge history and vibrant culture.

SERENA INN er resultatet af en omfattende renovering i 1997 af en af byens gamle paladser. Det er placeret langs kysten inde i selve StoneTown. Det er meget hyggeligt og smagfuldt indrettet fra a til z .

Serena Inni Stone Town.

BREEZE CLUB på østkysten, lidt nord for Paje, blev åbnet i 1997-98. Et herligt velfungerende hotel med gode faciliteter og smagfuldt indrettet.

Breeze Club. Meget flot arkitektur og skøn beliggenhed ud til østkysten.

Min 50 års fødselsdag blev fejret på Breeze Club. Der blev sunget fødselsdagssang.

        

 

Ud for Breeze Club.                     Der drives køer langs stranden.

EMERSON HOUSE

Udover hotellernes glimrende restauranter findes der kun et begrænset antal restauranter i StoneTown. Den mest spændende er Emerson´s i centrum af den gamle bydel af Stone Town. En lille og meget atmosfærefyldt tag-restaurant med glimrende mad og en enestående udsigt over den gamle by og alle skibene der ligger på red udenfor StoneTown. Kom tidligt så du når at nyde solnedgangen.

Det må anbefales, at bestille plads til denne Aladin-agtige hule. Du sidder på puder ved lave borde og skotøjet sættes udenfor døren ind til selve restauranten. Nyd denne enestående oplevelse.

På restaurant Emerson House midt i Stone Town med herlig udsigt over hele byen, og skibene der lå på red.

Hytter i landsby mod nord.                       

Tours to the unspoilt north coast always end up at Ras Nungwi, a sleepy fishing village on the northern tip of Zanzibar island. It is the dhow building capital of Zanzibar, so you will be able to see the traditional methods of dhow construction in action. This area of Zanzibar has some fantastic beaches (see left), and nearby coral reefs which are ideal for diving and snorkelling. The local villagers have built a turtle sanctuary where injured turtles and other marine animals are nursed back to health before being released back into the warm waters of the Indian Ocean.

Situated on the southern point of the island, Kizimkazi fishing village is home to several schools of bottle-nosed dolphins which can often be sighted following a short boat trip from the village. If you are lucky, you may be able to swim quite close to the dolphins which can be a very rewarding experience. Kizimkazi is also the site of a 12th century mosque, the earliest evidence of Islam in East Africa, and is thus worth a visit for both natural and cultural reasons.

Once the site of a gaol for misbehaving slaves, the island lies just off the old stone town. It is fringed with a beautiful coral reef, ideal for snorkelling, and has a lovely white beach (pictured opposite) for sun-bathing.

It is also home to a family of giant tortoises, imported from the Seychelles in the late 19th century. This island is ideal for a day-trip with refreshments available throughout the day. It also has