Frankrig - cykeltur i Provence

Cykeltur i Frankrig - 1 uge i Provence i oktober 1997


Niels Holm Svendsen og Heino Døygaard  har som vin-, cykel- og rejseeksperter arrangeret cykelferie gennem mere end 10 år een gang om året (altid i uge 42, skolernes efterårsferie). Du kører med bus, som bygges om til sovebus om natten, og har din cykel sat ind i den store cykelanhænger der spændes efter bussen. Afgang tidlig lørdag morgen fra København, ankomst i Malaucene for foden af Mont Ventoux i det nordlige Provence ca. kl. 12.00 om søndagen. Afgang fra Malaucene næste lørdag ved 14-tiden med ankomst i København ved 17-tiden søndag.  

Man bor og spiser morgen- og aftensmad hele ugen på det ældre familie drevne hotel Origan i den typiske lille franske middelalderby Malaucene for foden af Mont Ventoux (2.000 m). 

   

   

 

Niels  og Heino  i det lille      Hotel Origan, Malaucene.        Det hyggelige værtspar.

cykelværksted /-depot.

Malaucene ligger på landevejen mellem Vaison-La-Romaine og Carpentras. Hotellet er veldrevet, værelserne er mindre og sparsomt indrettede, men det er jo heller ikke der man opholder sig så meget. I restauranten serveres en spændende fransk menu efter en plan som Niels, Heino, Therese og Bodil har lagt for hele ugen. Under middagen fortæller deltagerne dagens røverhistorier,- og dem er der mange af -, og Niels og Heino orienterer og vejleder om næste dags turmuligheder. Der lægges vægt på at tilbyde ture af forskellig sværhedsgrad, så der er noget både for "Familieholdet", Café-holdet" og "Racerne".

Efter aftensmaden krydser man den lille hovedgade og samles på byens hyggeligste café til en kop kaffe,- med tilbehør.

   

   

Frokoststop i Séguret.         Vinsmagning i Vacqueras.    Café stop i Roussillon.

Tur muligheder

Der er indlagt mange pauser på alle turene, og der er vinsmagning i byerne Beaumes-de-Venise og Vacqueyras. Turenes længder varierer efter sværhedsgrad, men er typisk mellem 20 og 60 km, men der er også gode muligheder for længere ture og i mere krævende terræn.

Og selvfølgelig ligger Mont Ventoux lige ved siden af og indbyder til en udfordring. Der er 3 opkørselsmuligheder. Gør du forsøget kræver det, at din kondition og cykel er i orden, og at vejret arter sig pænt med god sigtbarhed, for ellers er det ingen fornøjelse at forsøge at besejre bjerget, hvor der i dårligt vejr er særdeles blæsende og koldt på toppen.

Vinmark nær Malaucene                         Motiv fra Brantes nord for Mont Ventoux.

De foreslåede ture fører vidt omkring vest, syd, øst og nord om Mont Ventoux. Følgende byer er klassikere i løbet af ugen: Vaison-la- Romaine, Séguret, Gigondas, Vasqueyras, Beaumes-des-Venise, Vanasque, Gordes, Roussilion, Mazan, Caromb, Bedouin og eventuelt Sault og Brantes samt den meget seværdige 20 km lange, dybe slugt Gorges-de-la-Nesque. 

På alle ture gælder, at man venter på hinanden på toppen af en bakke eller i den efterfølgende landsby. De daglige ture arrangeres så de rammer markedsbyerne på de ugedage hvor der er marked. Det gælder f.eks. i Bedoin og Vaison-la-Romaine. Og her kan der gøres rigtig gode indkøb af Provence-stoffer eller vin og mad til frokosten, der måske efterfølgende indtages i læ mellem vinstokke. 

Gordes                                          Kortspil på en café i Mazan.

Bussen benyttes til enten at køre deltagerne ud til et startsted i området, eller til at samle deltagerne op et forudbestemt sted for at køre dem tilbage til Malaucene. Skulle vejret blive for dårligt en hel dag, så  arrangeres en heldags bustur til den gamle hyggelige by Avignon, hvor der er mange butikker og seværdigheder at besøge. 

For de ivrige kan den lille bjergkæde Luberon også være fristende at gennemcykle. Her er der i 700 meters højde mulighed for en 20 km flad kørsel på bjergkammen med udsigt helt ned til Middelhavet. Eller hvad med en vandretur i Dentellerne 1 km vest for Malaucene. Det er et godt vandreterræn hvor bakkerne ikke når over 300 m.

       

Café stop i Gigondas.                  Udsigt fra borgen i Le-Barroux (syd for Malaucene)

                                                     over byens tage .

Landskabet er meget varierende og bliver mere åbent og barskere i området nord for bjerget, ligesom afstandene mellem byerne dér er længere end sydpå. Men nordpå er også et meget smukt område.

Col d'Ey (718 m) øst for Nyons, nord for Mont Ventoux.

  

Krav til cyklen?

Det er en rigtig god ide, at have en god gearing for bjergkørsel på sin cykel. Det er ikke nødvendigt med 21 gear, men et bjerggear er en god hjælp til de sværeste forhindringer. Cyklerne skal selvfølgelig være i orden hjemmefra, men der er en cykelsmed med på holdet, som kan afhjælpe langt de fleste defekter. Cyklerne står hver nat aflåst i en lille garage 100 meter fra hotellet. Den bruges så også som interimistisk cykelværksted med krog i loftet, når der er brug for det.

Hvem kan deltage?

Rejsearrangørerne grovopdeler turens deltagere på denne måde:

"Familieholdet", som typisk kører med 3 - 5 gear og er i almindelig form. Ligesom Café-holdet er der hyppigt café stop og tid til seværdigheder, indkøb og vinsmagning.

"Café-holdet" er det brede hold, hvor de fleste kan være med. Her ses flere 12-gears cykler og folk med en stigende formkurve. Café-holdet stopper jævnligt i landsbyer for at drikke café-au-lait (deraf holdets navn), og de kører typisk 40-60 km om dagen, hvor der dog også er tid til at nyde landskabet, vingårdene og fotografere.

"Racerne" er dem  imeget god form. De kræver normalt at køre 80-120 km dagligt gennem mere bjergrigt terræn med mange flotte landskaber, men har tilbøjelighed til ikke at stoppe så tit. På landevejen kører holdet typisk 30 km/t. 

Giv dig selv og din familie en spændende oplevelse og tilmeld dig dette arrangement, som jo kun har et begrænset antal pladser, nemlig hvad der kan være i bussen, hvilket også passer med antallet af værelser og  sengepladser på hotel Origan i Malaucene.