Øst - Candidasa / Sidemen / Tenganan

Bali øst - med Sidemen, Candidasa, Tenganan og Tirtaganga

Sidemen  (se mine foto album)


I december 2018 boede vi 4 dage på det flotte nybyggede resort Wapa di Ume, som åbnede sommeren 2018. Det ligger smukt lidt syd for landsbyen Sidemen i den skønne Sidemen dal ca. 20 km syd for Mount Agung. Der er store fælles pools og nogle velindrettede villaer enkelte med egen pool, god udsigt, spa og restaurant. Sidemen er et område, som nogle siger minder om Ubud for 25 år siden, altså få turister og begrænset trafik. Jeg nød en dejlig morgen vandretur med en lokal guide, som førte os rundt om landsbyen langs marker med grøntsager, krydderier, blomster og ris med udsigt til vulkanen Mount Agung i baggrunden.


Et alternativt hotel nær Wapa di Ume er det hyggelige Samanvaya Resort, som ejes og drives af et ægtepar fra New Zealand.
Fotos fra Sidemen omkring Waka di Ume og Samanvaya resorts.
   

Fotos fra Candidasa, vejen til Amed og den gamle landsby Tenganan.


Candidasa


Candidasa er en mindre by ved kysten med nogle få hoteller og restauranter til meget rimelige priser. I december 2000 boede vi nogle dage midt i byen nær lagoonen på Kubu Bali, som omfatter ca. 20 bungalows og et pool område. Fra de øverst beliggende hytter er der udsigt til havet. Mindre abe flokke opholder sig i perioder på skrænterne bag hotel området.

Candidasa er et godt udgangspunkt for udflugter i den østlige del af øen.


I april 2011 boede vi en uge på Rama Candidasa Resort som ligger helt ud til kysten ca. 1 km vest for Candidasa by.


Desværre er materiale fra koral revet i havet ud for Candidasa blevet brugt til hotel byggerierne, hvorefter kysten ikke længere har  været beskyttet som tidligere, hvilket har medført at stranden er blevet meget smal og er væk under højvande. Man har nu  bygget nogle betonhøfter  for  at  hjælpe på problemet.


Tenganan - et gammelt landsbysamfund.

Tenganan er en oprindelig original Bali Aga-landsby, et par kilometer nordvest for Candidasa på østsiden af Bali. Når man kommer fra sydvest drejer man til venstre lige inden man når Candidasa. Stedet er ikke som et frilandsmuseum, men er en afgrænset landsby hvor befolkningen lever deres normale liv. Byens oprindelige karakter er bevaret omkring et par "hovedstræder" og pladser. Langhusene langs stræderne rummer boliger, små aktive værksteder og butikker, som tilsammen danner en meget speciel atmosfære med fritgående vandbøfler og kamphaner i bure. Læs artikel med fotos om landsbyen her.


Byen er bedst at besøge om formiddagen inden der kommer for mange turister, som dog begrænses af parkeringspladsens størrelse udenfor byen.

I Tenganan produceres mange varer som sælges i butikkerne i Ubud, Sanur, Kuta osv, hvor de så sælges til noget højere priser.

Men alligevel er det også her muligt i nogle af værkstederne/butikkerne at handle prisen ned, men sædvanligvis ikke så meget som ellers.


Ved besøget i april 2011 gik vi rundt i "den anden Tenganan", som er nabobyen opbygget i samme originale stil. Denne by er dog meget mindre besøgt og man skal have en engelsktalende guide - som bor i byen - med sig rundt. Det har den store fordel at du får flere spændende

oplysninger om byens kultur og levevis.           


Vejen til Amed rummer flere meget flotte udsigter over risterrasser og passerer også de gamle kongelige badebassiner ved Tirtaganga med

en flot park/have hvori der ligger en god restaurant.


Det store marked i Amlapura er absolut spændende at besøge fra morgenstunden. Der er livlig handel og ingen turister.

Mellem Culik og Amed er der mulighed for at se udriggerne der trækkes op på stranden og hvordan der udvindes salt efter gamle traditioner.

Hanekamp nær Amed.


Optakt til hanekamp med mange medlevende tilskuere. Her i Culik, men det kan opleves overalt, ofte i forbindelse med en afholdt ceremoni, hvor folk alligevel er blevet samlet. Der spilles på livet løs, og stemningen er fascinerende.